Między innymi o tym, jak przyrządzać frytki oraz czy warto jeść masło mówili Andrzej Bolesta, promotor zdrowia oraz Irena Biała, inicjatorka spotkań O zdrowiu w Myszkowie podczas ostatnich zajęć z tego cyklu. Spotkanie zorganizowane przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) odbyło się 28 lutego w Miejskim Domu Kultury.
Wybierajmy tłuszcze roślinne i to jak najmniej przetworzone – to wniosek, jaki można wyciągnąć po wtorkowym spotkaniu. Generalnej zasadzie mówiącej o tym, że należy unikać tłuszczów zwierzęcych powinna zatem towarzyszyć troska o jakość produktów, które spożywamy.
– Osobiście wolałabym raz w tygodniu zjeść chleb z masłem niż codziennie z najlepszą margaryną – mówi Irena Biała. – Należy unikać tłuszczów zwierzęcych, jednak pamiętajmy, że jeśli podgrzewamy np. olej słonecznikowy, który już wcześniej został obrobiony termicznie, to on również staje się niezdrowy.
Podczas spotkania Irena Biała zaprezentowała, jak przyrządzić majonez bez cholesterolu, wykorzystując do tego olej lniany i mleko sojowe. Prelegenci zachęcali też, by frytki smażyć w domu, gdyż te znajdujące się w sprzedaży zazwyczaj są przygotowywane wielokrotnie na tym samym oleju. Ci, których stać, mogą korzystać w kuchni z bardzo zdrowego oleju kokosowego, oliwy z oliwek czy oleju sojowego.
Tłuszcz jest potrzebny naszemu organizmowi, dlatego powinniśmy go spożywać, ale nie więcej niż 30% kalorii, które dziennie przyjmujemy. Ważne również, by myśleć pozytywnie i zamiast ,,Nie powinienem tego jeść” mówić ,,Zrobię coś dla siebie i zjem coś zdrowego”.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
(aw)