Zielony szejk i pasztet z pestek dyni to tylko niektóre z atrakcji, które czekały na uczestników spotkania z cyklu O zdrowiu w Myszkowie zorganizowanego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh). Odbyło się ono 27 października w Miejskim Domu Kultury.
– Gotowane znaczy martwe - mówi Irena Biała, współprowadząca spotkanie. – To jedno z haseł, o których mówiliśmy tym razem. Było wiele na temat historycznych i współczesnych badań nad rolą surowego i naturalnego pokarmu w diecie człowieka.
W wykładzie Irena Biała i Andrzej Bolesna, wolontariusze ChSCh, mówili między innymi o terapii Gersona, w której ważne jest podejście holistyczne. Terapia ta uwzględnia człowieka jako całość i skupia się na wzmocnieniu naturalnych sił obronnych organizmu, nie zaś na leczeniu samych skutków choroby.
– „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” powiedział Hipokrates ponad dwa tysiące lat temu. Jak się okazuje, słowa te w niczym nie straciły na aktualności – przekonuje Irena Biała.
Uczestnicy mogli nie tylko posłuchać ciekawej prelekcji, ale także wziąć udział w Szkole Zdrowego Gotowania. Na ich oczach przyrządzony został tzw. zielony szejk – mus z warzyw i owoców (składały się na niego: banan, brzoskwinia, jabłko, liść sałaty i kapusty włoskiej). Była też degustacja pasty do chleba z pestek dyni.
Zajęcia z cyklu O zdrowiu w Myszkowie odbywają się dzięki uprzejmości władz miasta, które użyczają pomieszczeń Miejskiego Domu Kultury, oraz pod patronatem Oddziałowej Sekcji Emerytów i Rencistów w Myszkowie.
Już 10 listopada, o godz. 18 kolejne spotkanie. Tym razem uczestnicy będą mieli sposobność do pogłębienia swojej wiedzy z zakresu chorób serca. Prelegentem będzie lek. med. Wojciech Picheta, dyrektor Szpitala Powiatowego w Myszkowie. Organizatorzy serdecznie zapraszają. Wstęp jest bezpłatny.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej ChSCh.
Złóż swój dar na działalność dobroczynną.
Pamiętaj o przekazaniu 1% podatku dla ChSCh (KRS 0000220518).
(aw)