Podczas ostatniego spotkania Klubu Zdrowia w Myszkowie, prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh), poruszony został temat odkwaszania organizmu. Wykładu wysłuchało 36 osób. Oprócz ciekawej prelekcji na przybyłych gości czekała degustacja smacznych potraw wegetariańskich.
Niestety przez złą dietę i styl życia każdego dnia dostają się do naszego ciała kwasy i toksyny z którymi organizm musi sobie poradzić. Dla przykładu, napoje gazowane mają odczyn 2 pH, soki – 3 pH, herbata 4 pH, biała mąka 3 pH, mięso 5 pH, woda gazowana – 5 pH, woda niegazowana – od 5,5 do 6 pH.
Jeśli poziom zakwaszenia zaczyna się pogłębiać, wpływa destrukcyjnie na pracę każdej komórki i każdego organu w naszym ciele – zaczynając od serca, a kończąc na układzie nerwowym. Innymi słowy, zakwaszenie jest początkiem wszystkich chorób w naszym ciele.
Przed nadmiernym zakwaszeniem możemy się bronić, spożywając zasadotwórcze posiłki. Do takich należą m.in. kasza gryczana, kasza jaglana, warzywa, owoce. Silnie zasadotwórcze są soki z zielonych warzyw i traw. Można dodać do nich także coś w innym kolorze, np. marchew, buraka, paprykę. Dieta zasadotwórcza oczyszcza jelita i przynosi enzymatyczną ulgę narządom trawiennym.
red. jl