Wolontariusze filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Myszkowie zapraszają na kolejne spotkanie klubu zdrowia. Tematem zajęć będzie gluten i zgubne skutki jego nadużywania.
Dieta bezglutenowa to ostatnio bardzo modny trend w odżywianiu. Czy bezpieczny? Gluten to nic innego jak białko roślinne, występujące w ziarnach niektórych zbóż, m.in. w pszenicy, jęczmieniu czy życie. U około 1% populacji występuje nietolerancja glutenu. Julien Venesson, autor książki pt. „Gluten: jak współczesna pszenica nas zatruwa”, twierdzi, że choroby spowodowane nietolerancją glutenu dotkną co najmniej 6% ludności, a niektórzy badacze szacują, że będzie to nawet 35%. Badania naukowe dowodzą, że pszenica przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych i cukrzycy. Na najbliższym spotkaniu Klubu Zdrowia w Myszkowie prelegentka, Irena Biała, opowie o glutenie, jego roli w odżywianiu i o bezpieczeństwie stosowania diety bezglutenowej.
Zajęcia myszkowskiego klubu zdrowia odbędą się w czwartek, 19 maja w Miejskim Domu Kultury, o godzinie 17. W programie spotkania oprócz ciekawego wykładu degustacja zdrowej żywności.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.