Już w najbliższy czwartek, 21 listopada odbędzie się kolejne spotkanie Klubu Zdrowia w Myszkowie prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh). Gościem listopadowych zajęć będzie pszczelarz Ryszard Czyż. Opowie on o pracy pszczół i o cudzie natury, jakim jest miód.
Kto z nas lubi latem bzyczące nad głową owady? Oczywiście nikt. Ale niektóre z nich wykonują bardzo ważną pracę dla przyrody. Mowa oczywiście o pszczołach. Jedna pszczoła przez całe swoje życie wytwarza około łyżeczki miodu. Aby wytworzyć cały litr, musiałaby przysiąść na kwiatach lub liściach około 4 mln razy!
Miód to produkt spożywczy o słodkim smaku, wytwarzany głównie przez pszczoły (ale nie tylko). Jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych. Miód składa się prawie w 80% z cukrów prostych i jest niezwykle łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Jego wchłanianie odbywa się już w górnej części przewodu pokarmowego, bezpośrednio do krwi z pominięciem procesów pośrednich i trwa poniżej dwóch godzin. Spożywanie miodu ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Jakie są właściwości miodu? Dlaczego jest taki cenny? Dlaczego jest lekarstwem? Na temat tych i innych kwestii związanych z miodem podczas czwartkowego spotkania Klubu Zdrowia w Myszkowie więcej opowie pan Ryszard Czyż.
Zajęcia odbędą się 21 listopada, o godzinie 16:30 w Miejskim Domu Kultury w Myszkowie, przy ul. 3 Maja 15. Udział w spotkaniu jest bezpłatny.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.
red. jl