Wolontariusze myszkowskiego klubu zdrowia działającego przy lokalnej filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) zapraszają na wykład o chemicznych dodatkach do żywności.
Nie od dziś wiadomo, że dieta musi być urozmaicona. Nadmierne i jednostronne żywienie jest przyczyną ponad 80 różnych chorób. Około 12 milionów ludzi w Polsce cierpi na różne schorzenia dietozależne, np. choroby układu krążenia, cukrzycę, osteoporozę, otyłość i nadwagę, nowotwory, próchnicę zębów. Większość produktów spożywczych obecnych w sklepach jest przetworzona i zawiera w sobie chemię. Zjadamy jej rocznie ok. 2 kg. Pod literką „E” kryją się dodatki do żywności powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Obecnie funkcjonuje ich ponad 1500. E dodatki stają się szczególnie szkodliwe, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach, albo w połączeniu z inną substancją tworzącą związek, który może być dla nas trujący. Na najbliższym spotkaniu Klubu Zdrowia w Myszkowie nauczymy się wybierać to, co najlepsze dla naszego zdrowia.
Zajęcia odbędą się w czwartek, 30 marca, o godz. 17 w Cechu Rzemiosł Różnych, przy ul. Kościuszki 97. Wstęp jak zawsze wolny!
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.